Voetstappen in de donkere nacht – Rindert Kromhout

Janneke (als volwassene is zij een groot liefhebber van kinderboeken, net als wij) las Voetstappen in de donkere nacht. Geschreven door Rindert Kromhout en geïllustreerd door Saskia Halfmouw. Ze geeft aan dat het boek geschikt is voor 9+. Kernwoorden: spannend, avontuurlijk, een vleugje geschiedenis, Rome, arm en rijk, de waarde van vrije meningsuiting, sprekende standbeelden.

Samenvatting: Renzo en Lucia zijn 2 kinderen die in Rome wonen. Van jongs af aan zijn zij bevriend en ze groeien samen op in een arme wijk in het centrum van de stad. Renzo’s vader is kleermaker en de ouders van Lucia hebben een eethuisje. Veel belangrijke mensen komen daar graag eten. Op maandag als de zaak dicht is, koken zij voor de zwervers in de stad.

Mensen komen in opstand tegen de rondhangende zwervers in hun wijk. Onder druk stoppen de ouders van Lucia met het koken voor hen. Bij standbeelden in de stad hangen briefjes met teksten als ‘de zwervers hebben honger’ en op een andere plek  ‘het komt door die rijke lui’. Renzo en Lucia gaan op onderzoek. Wie schrijven deze briefjes? Komen er ook antwoorden terug? Hoe komen de briefjes op de standbeelden?

Ondertussen heeft de burgemeester er een taak aan personeel opdracht te geven de briefjes weg te ruimen. Er ligt extra druk op een schone, mooie stad, omdat de nieuwgekozen paus een rondrit zal maken door de stad ter kennismaking met het volk.

De burgemeester bedenkt een truc. Hij laat in de krant zetten dat hij blij is met mensen die durven te zeggen wat ze vinden. Hij nodigt ze uit op het stadhuis te komen, maar dan gebeurt er iets vreselijks…