We hebben ons eigen lezerspanel! Verschillende kinderen die zich hebben aangemeld hebben al boeken voor ons gelezen en daar kort over geschreven. Sommigen hebben ook foto’s gemaakt of zelfs een filmpje. Zeg nou zelf: het is toch veel leuker om van een leeftijdgenoot te horen of een boek wel of niet leuk is!?

Boaz van 9 las Handboek voor superhelden van Elias en Agnes Vahlund.

‘Het was echt een leuk boek! Het gaat over een meisje dat gepest wordt. Er riep een boek: ‘Neem mij mee!’ en dit boek was een superheldenboek. Ze leerde er uit en ze ontmoette dieven, spannend! Ik  vond het boek een beetje spannend, maar wel leuk spannend!
Ik raad het aan aan jongens van 7, maar eventueel ook aan meisjes.’

Ook Fedde (10 jaar) las het boek Handboek voor Superhelden. Hij maakte onderstaand filmpje.

Dide (8 jaar) las Ga voor Groen van Liz Gogerly en Miguel Sanchez:

‘Het gaat over het milieu, hoe je het milieu moet helpen. Je kunt het milieu helpen door bijvoorbeeld flessen opnieuw te gebruiken. Of door fietsen opnieuw te maken.
Wat ik verrassend vond in het boek was dat het 250 tot 500 jaar duurt voordat wegwerpluiers worden afgebroken. Het was een heel leuk boek en leerzaam, interessant en de plaatjes zijn leuk. Ik raad het aan aan meisjes vanaf ongeveer 8 jaar.’

Mason (7 jaar) las het boek van Wombat en Vos – Avonturen in de stad. Hij maakte onderstaand filmpje.

Carice van 10 jaar las Kauwgum en ander kattenkwaad van Ate de Jong:

‘Het leek me gelijk wel een spannend boek toen ik de voorkant zag. Tweeling Samson en Loïs organiseren begraaffeesten voor insecten, ze willen namelijk geld verdienen voor een cadeau voor hun moeder voor haar bruiloft. Alleen Samson en Loïs kunnen het niet zo goed vinden met de nieuwe man van hun moeder. Hij heeft twee heel irritante kinderen.
Ik vind het echt grappig dat ze begraaffeesten organiseren met insecten en dat ze daardoor geld verdienen. Ik vind het een heel spannend boek en een leuk en grappig boek. Ik raad het vooral aan aan meisjes van 9 en 10 jaar.’

Mila van 10 jaar las Pages en co – Matilda en de boekdwalers van Anna James. Ze vertelt er enthousiast over:

‘Het leek me gelijk een leuk en spannend boek. Het boek gaat over een meisje die Matilda heet. Ze woont met haar opa en oma in een boekenwinkel. Op een dag ziet ze een meisje in de winkel. Ze kent haar ergens van maar ze weet niet waarvan. Opeens weet ze het: het is Alice van Alice in Wonderland! Een paar dagen later ziet ze Anne van Anne van het groene huis. Ze vertelt alles aan haar opa en oma ze vertellen haar dat het boekdwalen heet en dat andere mensen de personages niet kunnen zien. Haar opa neemt haar mee samen met een vriend, Oskar naar de onderbibliotheek. Daar ontmoeten ze de bibliotheekassistente. Zij vertelt hun alles over boekdwalen. Ze worden in het systeem gezet en dan zijn ze echt boekdwalers. Toen Matilda nog heel klein was zijn haar ouders alle twee verdwenen. Matilda wil erachter komen waar ze zijn maar hoe?

Wat ik heel bijzonder vond is dat ze haar moeder uit een boek heeft gered en dat de vader van Matilda kaptein Crewe is. Ik vind het een superleuk boek!!! Ik vind dat iedereen het kan lezen. Ik zou het boek echt aan mijn broertje Julian (9 jaar) aanraden.’

Pip (8 jaar) las samen met haar ouders ‘De jongen onder water’:

‘Het is een mooi, zielig en avontuurlijk boek. Er komt ook veel vriendschap in voor. In het boek gebeurt heel veel. Uiteindelijk lopen dingen anders dan gedacht.’

Dylan (11 jaar) heeft het boek Brons (over glimmende schatten en mistige moerassen) gelezen. Hij bofte, want dit boek komt pas in juni uit. Het boek is geschreven door Linda Dielemans.
‘Het boek leek me gelijk leuk, omdat het gaat over De geschiedenis. Het boek gaat over de bronstijd. Je leert over wat het betekent om in die tijd te leven, wat brons voor de mensen betekent. hoe brons wordt gevonden en wat de mensen ermee deden.
Het bijzondere van dit boek is dat je eerst een hoofdstuk hebt met uitleg en het hoofdstuk erna dat je dan een verhaal kunt lezen over de dingen die in het hoofdstuk ervoor is uitgelegd, hebt gelezen.
Ik vond het een leerzaam boek, makkelijk om te lezen (ook voor iemand met dyslexie, zoals ik). De letters zijn niet te klein, de hoofdstukken zijn niet te lang, niet alleen tekst maar ook plaatjes en moeilijke woorden worden uitgelegd.
Ik zou het aanraden aan jongens en meisjes vanaf 10 jaar. Voor kinderen die van geschiedenis houden of voor kinderen die meer te weten willen komen over de bronstijd.’

Laura de Lange (11 jaar) las Drie is te veel van Martine Kamphuis:
‘Het leek me een spannend en avontuurlijk boek. Ik vond het alleen wel jammer dat er geen plaatjes in staan, maar dat vond ik ook wel weer leuk, want dan kan je zelf verzinnen hoe de personages eruit zien. Ik vroeg me gelijk ook af waarom het boek zo heet.
Dit boek speelt zich af op Ameland. Olivier moet de hele vakantie op Ameland doorbrengen, maar eigenlijk heeft hij daar helemaal geen zin in. Hij ontmoet twee vriendinnen die op zoek zijn naar avontuur, genaamd Klaas en Maddie. De moeder van Klaas heeft een souvenirwinkel. Daar ziet Olivier een man die zich vreemd gedraagt. Olivier, Klaas en Maddie gaan op onderzoek uit en splitsen zich op. Klaas komt erachter dat de man Harry heet en dat hij in opdracht van zijn broer Abel Zandstra de winkel moest saboteren. Abel Zandstra is de eigenaar van het hotel naast de souvenirwinkel, hij wil uitbreiden en heeft daarvoor de plek van de souvenirwinkel nodig. ´s Avonds gaan ze op zoek naar nieuwe aanwijzingen in het hotel, maar dan wordt Maddie gesnapt!
Het meest spannende stukje uit het boek vond ik het gedeelte waarin Maddie werd opgesloten op de zolderkamer van het hotel. Ik vond het een spannend en avontuurlijk boek. Ik wou graag weten hoe het afliep, dus ik bleef maar doorlezen. Ik zou het boek aanraden voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Het boek is voor jongens en meisjes.’